tiistai 30. kesäkuuta 2009

Valmiita pussukoita

Sain Midrealminkin valmiiksi, joten postaanpas kuvat valmiista tekeleistäni. Sain kirjomiskärpäsen pureman, joten aika isosta työmäärästä huolimatta nämä valmistuivat aika nopeasti. Pidän tauon pussukoissa, jotta muillekin riittää tekemistä. Huikatkaa, jos tulee hätä, niin astun remmiin taas.

Tässä siis kuvia:

Midrealm.
Tämä valmistui tänään. Siitä tuli parempi kuin osasin odottaa. Soma lohhari.








Calontir.
Tämän tein ensimmäisenä. Lanka on silkkimäisempää kuin muissa töissä ja paksumpaa, joten pistot näkyy paremmin eikä yksityiskohtia saanut niin hyvin esille. Yritin olla liian fiksu ja ompelin pussukasta kaikki reunat piiloon, jolloin pussukka on hieman turhan jäykkä. Kelvannee silti ihan hyvin tehtäväänsä.





Artemisia.
Griipit oli hankalia jäljentää kankaalle kaikkine yksityiskohtineen. Hyvin ne silti onnistuivat, kiitos hiilipaperin. Toinen on päässyt hyvän ruoan makuun enemmän kuin toinen ja se taitaa näkyä. Olen oikein tyytyväinen siipiin. Sain niihin hienot sulat suuntaamalla pistot oikein.






Tässä vielä kaikki yhdessä. Postitan ne Suomeen kunhan laventelit on valmiit. Ne on jo kuivat, mutta pitää vielä hieman pieniä nippuja.



Petronilla

tiistai 23. kesäkuuta 2009

Pussukoiden ompelusta

Ilmoittautukaa vaan rohkeasti mukaan!

Osa varsinaisista vaakunakuvioista on aika yksinkertaisia, joten ne voi tehdä vaikkapa aplikoimalla. Ja kuten mestari Johanna muistutti, pussukkaan voi kirjoa myös jotain aivan muuta käyttämällä valittuja vaakunavärejä.

Pussin voi tehdä yksinkertaisimmillaan niin, että ottaa vaikka 10 x 20 cm:n palan villakangasta, kirjoo siihen kuvion valitsemallaan tyylillä (vaikkapa aplikoimalla tai miten haluaa) ja taittaa sitten kankaan kahtia ja ompelee sivut. Sitten vain kiristysnyöri yläreunaan ja pussi on valmis.

maanantai 22. kesäkuuta 2009

Kuningaskuntien tunnusväreistä ja vaakunoista

Löysin juuri konetta siivotessani listan eri kuningaskuntien tunnusväreistä ja tämä on ihan selvällä suomenkielellä; perässä sitten linkki kunkin kuningaskunnan vaakunaan tuolla Eilgrin antamalla sivustolla.

Huomatkaa, että vaakunoista voi jättää pois kuningaskunta-asemaa osoittavan kruunun (paitsi niissä, joissa kruunu on pääosassa) sekä ryhmästatusta osoittavan laakeriseppeleen. Jo pelkästään "risukasan" poisjäänti helpottaa kirjontatehtävää merkittävästi. Vaihtoehtoisesti voi kirjoa jotain ihan muuta vain kuningaskunnan tunnusvärejä käyttäen.

Jotkut vaakunat (esim. Ansteorra) toimivat paremmin kilven muotoon tehtyinä, kun taas toisista on hyvin helppo tehdä neliömäinen eli esim. koko pussin täyttävä versio (esim. Lochac, tai Calontir ilman 'hilppeitä'). Yhden elementin vaakunoista voisi myös tehdä 'sirotteisen' eli toistaa vaakunan pääelementtiä monta kertaa pussin sivuilla (esim. Ealdormere, Atenveldt).

Heraldisten värien tarkkoja sävyjä ei myöskään ole määritelty. Punainen on punainen on punainen riippumatta siitä, vivahtaako se vähän siniseen vai keltaiseen. Epäilyksen iskiessä värit äskettäin oppineet taaperoikäiset ovat hyviä testiyksilöitä - jos lanka on heidän mielestään punaista, se on heraldikonkin mielestä luultavasti punaista. Normaalisti hopea kuvataan valkoisella ja kulta keltaisella, joskin kirjonnassa voi tietysti käyttää myös hopea- tai kultalankaa. Vaakunan väriyhdistelmästä vähän riippuu, mitkä sävyt ja langat ovat milloinkin silmälle miellyttävimpiä...


Tähän listasin kuningaskunnat aakkosjärjestyksessä enkä perinteisessä perustamisjärjestyksessä, joka on selailussa aika hankala...

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Kirjottuja pusseja kunigattaren teekoriin

Tervetuloa mukaan Aarnimetsän kirjontakillan ensimmäiseen haasteblogiin!

Kuten tiedätte, kuningattaremme matkustaa pian merten taakse Pennsiciin tapaamaan muita tunnetun maailman kuningattaria. Aarnimetsän kirjontakilta on luvannut valmistaa pieniä lahjoja annettavaksi muille kuningattarille.


Tällä kertaa tarkoituksena on valmistaa pieniä (n. 10x10 cm) kirjottuja pussukoita, jotka täytämme tuoksuvilla yrteillä, mausteilla ja kukkasilla. Teemme yhden pikku pussukan annettavaksi kullekin kahdeksalletoista kuningattarelle, joten voisimme kirjailla pussukoihin kunkin kuningaskunnan tunnuksen. Jos innokkaita löytyy, niin toki olisi herttaista tehdä oma pussukka myös omalle kuningattarellemme. Kirjontatyylin ja pussukan materiaalit voit toki valita taitojesi ja kiinnostuksesi mukaan.

Kuningaskuntien vaakunat ja tunnukset löytyvät sivulta http://www.goldenstag.net/MiscSCA/KingdomColors.htm ja sivulta http://aeg.atlantia.sca.org/projects/poppies.htm löytyvät Atlantian kirjontakillan tekemät kirjontakaaviot, joista on varmasti apua.

Tämä on nyt kovin nopeatempoinen haaste, sillä Pennsic alkaa tänä vuonna jo 24.7. Valmiit työt voi toimittaa minulle joko Nuijasodassa ensimmäisenä viikonloppuna tai ennen sitä, eli viimeistään 16.7. Tuon mukanani kuivakukkia ja -yrttejä, joilla voimme täyttää pussukat ja toimitan ne eteenpäin Pennsiciin vietäväksi.

Olisi hienoa, mikäli mahdollisimaan moni ehtisi ja innostuisi osallistumaan. Mukaan voit ilmoittautua kommentoimalla tätä kirjoitusta ja ilmoittamalla minkä kuningaskunnan pussukan / pussukat haluat tehdä. Nopeat syövät hitaat ;) Jos haluat vinkkejä pussukan tai kirjonnan toteutuksesta, laita toki viestiä tänne tai sähköpostilla.

Kirjonnoista olisi myös ihanaa saada kuvia ja esittelyjä tänne blogiin, muillekin iloksi ja innoitukseksi.

kesäisin terveisin

lomalaitumille kiirehtivä Eilgri